De juridische commissie van de Senaat van de Verenigde Staten stemt vrijdag over de aanstelling van de omstreden Brett Kavanaugh als opperrechter. De volledige Senaat zal naar verwachting zaterdag of maandag stemmen.

De stemming volgt op de urenlange hoorzitting van vrijdag waarin Christine Blasey Ford een getuigenis aflegde over hoe Kavanaugh haar in 1982 belaagd zou hebben.

De destijds vijftienjarige Ford wilde op een feestje naar de wc gaan, maar werd naar eigen zeggen boven op een bed geduwd door de zeventienjarige Kavanaugh en een vriend.

Kavanaugh werd in juli door de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Rechters voor het hof worden voor het leven gekozen.

Na de bekendmaking volgde felle kritiek. Kavanaugh staat bekend als een conservatieve rechter. Diverse mensen demonstreerden tegen zijn mogelijke benoeming.

Amerikaanse Orde van Advocaten wil dat stemming wordt uitgesteld

De Amerikaanse Orde van Advocaten (ABA) wil dat de stemming over de nominatie van kandidaat-opperrechter Kavanaugh wordt uitgesteld. De organisatie vindt dat de FBI eerst onderzoek moet doen naar de beschuldigingen aan het adres van de conservatieve rechter.

De voorzitter van de beroepsorganisatie van advocaten, Robert Carlson, deed de oproep in een brief aan leden van de verantwoordelijke Senaatscommissie. Carlson stelt dat "een benoeming in het hoogste rechtsorgaan van ons land, simpelweg te belangrijk is om gehaast te stemmen".

Ford vertelt emotioneel 'hoe Kavanaugh haar belaagde'
189
Ford vertelt emotioneel 'hoe Kavanaugh haar belaagde'

Conservatieve rechter spreekt van vooropgezet plan Democraten

Kavanaugh ontkende donderdag tijdens de hoorzetting dat er iets gebeurd is met Ford of andere vrouwen die hem van seksueel grensoverschrijdend gedrag betichten.

Volgens de rechter is zijn naam "vernietigd" en is de gang van zaken een "nationale schande". Hij beweerde dat de Democraten erop uit zijn hem "op te blazen en te vernietigen".

Datzelfde zei Trump, die via Twitter liet weten de door hem naar voren geschoven kandidaat nog steeds te steunen. "Kavanaugh laat Amerika precies zien waarom ik hem heb genomineerd. Zijn getuigenis was krachtig, eerlijk en meeslepend."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!