Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek ingesteld naar een politiechef die een verdachte terughaalde uit Irak. Dieter Romann ging daarmee mogelijk buiten zijn boekje. Er kan volgens het OM sprake zijn geweest van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

De zaak draait om de 'uitlevering' van de verdachte in de zaak Susanna, een veertienjarig meisje dat in Duitsland vermoord is. De vermeende dader was naar Koerdisch gebied in Noord-Irak gevlucht. Daar droegen de autoriteiten hem over aan Duitse politiemensen, die deze Ali Bashar terugbrachten naar Duitsland.

Juridische experts hadden vraagtekens gezet bij de actie van de politie. Zo heeft Irak geen uitleveringsverdrag met Duitsland. Ook zou de Iraakse regering niet zijn betrokken bij de uitlevering van Bashar. Politiechef Romann zou volgens Duitse media zelf in het vliegtuig dat de verdachte ophaalde hebben gezeten.

Volgens de Iraakse regering had Bashar nooit aan Duitsland overgeleverd mogen worden. Volgens Bagdad is het een inbreuk op de rechtsgang, omdat alleen het Iraakse ministerie van Justitie de bevoegdheid heeft om over uitlevering te beslissen.

Bashar heeft aan het Duitse justitie bekend dat hij Susanna heeft omgebracht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!