De Amerikaanse president Donald Trump neigt ernaar Rod Rosenstein aan te laten blijven als staatssecretaris van Justitie. Rosenstein zou vorig jaar hebben voorgesteld stiekem gesprekken met Trump op te nemen, maar hij ontkent dat.

Amerikaanse media berichtten maandag nog dat Rosenstein had aangeboden op te stappen. Aanleiding daarvoor is een bericht in The New York Times dat Rosenstein vorig jaar had voorgesteld stiekem opnames van Trump te maken om aan te tonen dat hij ongeschikt is voor het presidentsambt.

"Ik praat met hem. We hebben een goed gesprek gehad", zei Trump. "Hij zei dat hij dat nooit heeft gezegd. Hij zei dat hij veel respect voor mij heeft. We zullen zien", zei de president tijdens een persconferentie na vragen over Rosenstein.

Rosenstein is toezichthouder op het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Mocht het onderzoek belastende informatie over Trump opleveren, dan bepaalt Rosenstein of dat openbaar wordt gemaakt of naar het Congres wordt gestuurd.

Rosenstein werd door Trump benoemd om toezicht op het onderzoek te houden, nadat minister van Justitie Jeff Sessions zich terugtrok.

Trump heeft voor donderdag een ontmoeting met de staatssecretaris in de agenda staan. Hij liet echter weten dat hij die afspraak wellicht verschuift, omdat die donderdag anders te veel afleidt van de hoorzitting van de Senaatscommissie over de van seksueel wangedrag beschuldigde kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!