Het Russische parlement heeft de aanpassing in de pensioenhervorming goedgekeurd. President Vladimir Poetin besloot tot een tegemoetkoming na de grootschalige protesten tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

"We hebben daarover overeenstemming bereikt", zei Doema-voorzitter Vyacheslav Volodin woensdag.

Door het akkoord gaat de pensioenleeftijd voor zowel mannen als vrouwen met vijf jaar omhoog. Aanvankelijk was het de bedoeling vrouwen acht jaar langer te laten doorwerken. Ze kunnen nu op hun zestigste van hun oude dag gaan genieten. Mannen moeten door tot ze 65 zijn.

De regering achtte langer doorwerken onvermijdelijk om de oudedagsvoorziening betaalbaar te houden. Het plan kreeg over de partijgrenzen heen hevige kritiek en leidde nationaal tot massale demonstraties. De populariteit van Poetin daalde flink.

De levensverwachting van de Russische man is gemiddeld 66 jaar. Velen vrezen dat ze hun pensioen nooit zullen halen, zeker in de arme regio's.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!