De Deense uitvinder en duikbootmaker Peter Madsen heeft woensdag ook in hoger beroep levenslang gekregen voor de moord op de Zweedse journalist Kim Wall in 2017. Madsen maakte bezwaar tegen de ongespecificeerde lengte van zijn straf.

De uitspraak van het gerechtshof in Kopenhagen zou eigenlijk op 14 september plaatsvinden, maar werd twee weken uitgesteld toen een jurylid onwel werd tijdens de hoorzitting.

Een levenslange gevangenisstraf bedraagt in Denemarken gemiddeld zestien jaar, maar de straf kan in principe eindeloos worden verlengd door het ministerie van Justitie. Na minimaal twaalf jaar kan de veroordeelde een eerste verzoek voor een pardon indienen.

Madsen (47) spande de beroepszaak aan omdat hij een straf met een vooraf vastgestelde lengte wil. De uitvinder werd op 25 april in Kopenhagen schuldig bevonden aan de verkrachting van en moord op Wall.

De journalist was door hem uitgenodigd aan boord van zijn zelfgebouwde onderzeeboot met de belofte van een interview. Na haar dood sneed hij haar lichaam in stukken en wierp hij die in zee.

Uitvinder ontkent nog steeds Wall te hebben gedood

Madsen heeft altijd ontkend dat hij Wall heeft gedood. Volgens hem kwam ze om het leven door een ongeluk aan boord van het vaartuig. Hij heeft wel toegegeven dat hij haar stoffelijk overschot ontleedde.

Op de computer van de uitvinder werden zogeheten snuff-films gevonden, waarin vrouwen worden gemarteld en gedood. Volgens de Deense aanklager maakte Madsen waarschijnlijk zijn eigen film van de moord op Wall, maar die is niet gevonden.

Levenslang in lugubere Deense duikbootzaak: Wie is Peter Madsen?
97
Levenslang in lugubere Deense duikbootzaak: Wie is Peter Madsen?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!