Een 54-jarige Nederlander die in 2016 werd opgepakt toen hij 22 kilo cocaïne naar Engeland probeerde te smokkelen, moet ruim 422.000 Britse pond (470.000 euro) van zijn opbrengsten afstaan. Dit heeft de rechtbank in Londen dinsdag besloten. 

De Hilversummer vloog twee jaar geleden met een sportvliegtuig naar Rochester Airport, een klein vliegveld ten oosten van Londen.

In een hotel naast het vliegveld droeg hij de drugs over aan een Pool. Die werd gearresteerd toen hij het hotel verliet. De Nederlander werd vervolgens opgepakt toen hij op de wc van zijn hotelkamer zat. De Hilversummer kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van 23 jaar opgelegd. De Pool kreeg zeventien jaar cel.

Tijdens het onderzoek bleek dat de Hilversummer eigenaar was van zestien panden en twee vliegtuigen. Het vliegtuig waarmee hij naar Engeland was gevlogen, werd in beslag genomen. Het tweede vliegtuig verkocht hij om zijn advocaat te kunnen betalen.

De Nederlander heeft drie maanden de tijd om het bedrag van 422.000 pond te betalen. Als dat niet lukt, dan krijgt hij er nog eens vier jaar celstraf bij en blijft de rekening openstaan.