België vraagt omringende landen om te hulp te schieten als er dit najaar een tekort aan elektriciteit ontstaat.

Doordat in november maar één van de zeven Belgische kernreactoren actief is, moeten bepaalde gebieden mogelijk korte periodes van het stroomnet worden gehaald.

De Belgische minister van Energie Marie-Christine Marghem zei maandag op een persconferentie dat ze contact opneemt met haar ambtsgenoten in Nederland, Frankrijk en Duitsland, om te vragen of ze in geval van nood extra capaciteit hebben.

ENGIE Electrabel, de eigenaar van de twee kerncentrales in Doel en Tihange, meldde vrijdag dat enkele reactoren langer stil blijven liggen, omdat het herstellen van betonrot in bunkers veel langer duurt dan gedacht. Dat zou kunnen betekenen dat er in november een stroomtekort ontstaat.

Marghem opperde onder meer dat een inactieve gascentrale in Vilvoorde het probleem zou kunnen opvangen. "We hebben nog een paar weken om oplossingen te vinden."

De bewindsvrouw bekritiseerde het energiebedrijf, omdat het concern volgens haar te laat heeft gecommuniceerd over de betonproblemen. ENGIE Electrabel is volgens haar dan ook verantwoordelijk voor een eventueel elektriciteitstekort. De minister onderzoekt of ze daar juridische stappen aan zal verbinden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!