Een Maleisische politieagent heeft maandag tegen de rechter in Kuala Lumpur gezegd dat de dood van Ivana Smit (18) als mogelijke moord behandeld had moeten worden. In plaats hiervan is het incident te snel afgedaan als ongeluk, schetst ze. 

De agent was in de eerste instantie degene die het onderzoek op zich nam, maar de zaak werd al snel overgenomen.

Tegen de zogeheten Coroner's Court zegt ze nu dat het niet haar plek was om kritische vragen te stellen en dat ze uiteindelijk de bevelen van haar meerdere heeft opgevolgd. Wel heeft ze haar bedenkingen gehad bij de beslissing om de zaak af te doen als ongeluk.

Volgens Sébas Diekstra, de advocaat van de nabestaanden van het Nederlandse model, is de familie van Smit "voor de gek gehouden".

De Coroner's Court bekijkt sinds september tijdens zittingen de omstandigheden rond de dood van Smit. De vrouw viel eind 2017 van de twintigste verdieping van een flatgebouw in Kuala Lumpur na te hebben gefeest met een Amerikaans echtpaar. 

Patholoog-anatoom heeft getuigenis ingetrokken

De zittingen roepen veel vragen op. Zo heeft de Maleisische patholoog-anatoom, die autopsie uitvoerde op het lichaam van Smit, haar getuigenis ingetrokken. Ze had gemeld dat Smit nog moest hebben geleefd toen ze naar beneden viel. 

Forensisch patholoog Frank van de Goot, die op verzoek van de familie van het model een tweede sectie uitvoerde, zei het tegenovergestelde. Volgens zijn bevindingen was de vrouw mogelijk al overleden toen ze van het balkon viel. Hij heeft daarnaast verdacht letsel gevonden, waaronder blauwe plekken op haar armen. Dit kan duiden op vastpakken.

Ook zei de manager van het gebouw geluiden te hebben gehoord uit het appartement van het Amerikaanse echtpaar, terwijl zij hebben volgehouden dat ze pas uren later wakker waren. 

Coroner's Court wijst geen schuldigen aan

De Coroner's Court zal alleen concluderen of de dood van de Nederlandse verdacht is, maar geen schuldigen aanwijzen. Het is aan de openbaar aanklager in Maleisië om eventueel tot een strafrechtelijk onderzoek te besluiten.

De zittingen zouden in augustus worden afgerond, maar de zaak loopt uit. In september vinden nog diverse verhoren plaats.