Het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde, een machtig elitekorps, heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten en Israël een "verwoestende wraakactie" kunnen verwachten na de aanval op de militaire parade zaterdag. 

De VS en Israël worden beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag die aan 25 mensen het leven kostte. De leider van de Revolutionaire Garde zei op de Iraanse staatszender dat ze "spijt krijgen van wat ze hebben gedaan". 

Volgens de Iraanse autoriteiten zijn meerdere mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanval. Het is niet bekendgemaakt wat hun rol zou zijn. De personen die het vuur openden tijdens de parade zijn doodgeschoten. 

Zowel Islamitische Staat (IS) als een Arabische oppositiegroep eisten de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De claim van IS is tegengesproken door Iran. 

Staats-tv Iran toont beelden aanslag militaire parade
30
Staats-tv Iran toont beelden aanslag militaire parade

Nederlandse ambassadeur op matje geroepen

Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA heeft Iran zaterdagavond de ambassadeurs uit Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ter verantwoording geroepen na de dodelijke aanval.

Volgens IRNA worden de ambassadeurs beschuldigd van het onderdak bieden aan Iraanse oppositiegroepen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland heeft dit niet kunnen bevestigen.