Hongkong heeft de onafhankelijkheidspartij in de ban gedaan. Het is de eerste keer dat een partij verboden wordt gedaan in het Zuid-Chinese gebied, schrijft persbureau AP.

De minister van Veiligheid John Lee gaf geen verdere redenen voor zijn besluit. Eerder had hij al wel aan de partij gevraagd te stoppen in het belang van de nationale veiligheid. 

Andy Chan, de leider van de partij, heeft nog niet gereageerd op het verbod. 

De partij bestaat sinds 2016. Chan richtte deze op, omdat hij zich af wilde zetten tegen Peking. Chan denkt dat de regering van China steeds meer invloed uitoefent op het democratische proces in Hongkong. 

Omdat Chan weigerde een document te ondertekenen waarin hij zou zweren Hongkong te zien als onafscheidbaar deel van China, mocht hij niet meedoen aan de verkiezingen in 2016. Die werden gewonnen door de pro-Chinese partij.

De Chinese regering wil de invloed vergroten, die het heeft op Hongkong. Afgelopen week is er een extra spoorlijn aangelegd voor extra verbindingen tussen het vasteland en het eiland Hongkong. 

In 2014 werden in Hongkong protesten voor meer democratie gehouden. Vooral veel jongeren deden daaraan mee. Meerdere leiders van die protesten hebben lange gevangenisstraffen gekregen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!