Panama heeft de registratie van de Aquarius ingetrokken, het schip waarmee Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée vluchtelingen redden op de Middellandse Zee. 

De ingetrokken registratie betekent dat het schip niet langer onder Panamese vlag kan varen, zo bevestigt een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen.

Volgens de hulporganisatie heeft Panama daarmee een verzoek ingewilligd van de Italiaanse regering, die had aangedrongen op "onmiddellijke actie" tegen het schip. De Italianen hadden de eis bij Panama neergelegd, omdat het schip de opgenomen vluchtelingen niet terugbrengt naar hun landen van herkomst.

De hulporganisaties zeggen geschokt te zijn door het besluit van Panama. Ze eisen dat andere Europese landen ervoor zorgen dat Aquarius zijn missies kan voortzetten, bijvoorbeeld via het uitgeven van een nieuwe vlag.

Italië weerde schip met migranten

Het reddingsschip Aquarius, dat op dat moment 629 migranten aan boord had, mocht begin juni dagenlang niet aanleggen in Italië of Malta. Uiteindelijk werd het schip binnengehaald door Spanje.

Medio augustus werd Aquarius weer geweerd uit Italië en Malta, dit keer met 141 geredde migranten aan boord. Uiteindelijk mocht het schip toch aanleggen in Malta. De opvarenden worden over verschillende EU-lidstaten verdeeld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!