De chef van de Duitse inlichtingendienst BfV, Hans-Georg Maassen, die moest opstappen na omstreden uitspraken over ongeregeldheden in Chemnitz, wordt speciaal adviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zijn salaris blijft ongewijzigd, zei minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) na een coalitiebijeenkomst zondagavond in Berlijn. Daarmee is schijnbaar een belangrijk strijdpunt tussen CDU, CSU en SPD bijgelegd. 

Eerder maakte de Duitse regering nog bekend dat Maassen zijn functie neerlegt en zou gaan werken als staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken van Horst Seehofer.

Bij ongeregeldheden in Chemnitz afgelopen maand werden beelden verspreid van rechts-extremisten die jacht zouden maken op migranten of mensen met een buitenlands uiterlijk. De beelden ontlokten felle reacties.

Maassen gaf publiekelijk het commentaar dat er geen bewijs was dat die beelden echt waren. Dat kwam de veiligheidschef op een storm aan kritiek te staan. 

Hij stelde later dat zijn uitspraken verkeerd waren uitgelegd. Maassen bedoelde naar eigen zeggen dat niet was bewezen dat klopjachten op buitenlanders te zien waren op de beelden, zoals was beweerd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!