De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley verwierp zondag Iraanse beschuldigingen aan het adres van de VS na de dodelijke aanval op een militaire parade. Volgens Haley zouden de Iraanse leiders dichter bij huis moeten kijken.

Gevraagd naar opmerkingen van de Iraanse president Hassan Rohani eerder op zondag, vertelde Haley aan CNN: "Hij moet naar zijn eigen basis kijken om erachter te komen waar dat vandaan komt. Hij kan ons alles verwijten wat hij wil. Wat hij moet doen, is in de spiegel kijken."

Bij de aanslag zaterdag op een parade in de Iraanse stad Ahvaz kwamen zeker 25 mensen om het leven. Ruim vijftig mensen raakten gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door meerdere groepen.

De autoriteiten spraken tegen dat IS-strijders de aanval uitvoerden. De schutters zouden zijn getraind door twee Golfstaten, stelde een legerwoordvoerder. Ook zou er een verband zijn met de Verenigde Staten en de Israëlische inlichtingendienst Mossad.

De Revolutionaire Garde van Iran zwoer "dodelijke en onvergetelijke" wraak voor de aanval. Een storm van woedende verklaringen van Iraanse topfunctionarissen wezen ook zondag met de beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten en Golfstaten voor het bloedvergieten.

"Amerika wil chaos en onrust veroorzaken in ons land, zodat het naar dit land kan terugkeren, maar dit zijn onwerkelijke fantasieën en ze zullen hun doelen nooit bereiken", zei Rohani.

Iran roept ook Nederlandse ambassadeur ter verantwoording

Iran heeft zaterdag ook de ambassadeurs uit Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ter verantwoording geroepen, meldde het Iraanse persbureau IRNA. Ze zouden beschuldigd worden van het onderdak bieden aan Iraanse oppositiegroepen.

De Nederlandse ambassadeur in Iran heeft condoleances overgebracht na de bloedige aanslag zaterdag.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt zondag dat er een gesprek heeft plaatsgevonden. Tijdens dat onderhoud is de Iraanse lezing aangehoord, aldus het ministerie.

Staats-tv Iran toont beelden aanslag militaire parade
30
Staats-tv Iran toont beelden aanslag militaire parade

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!