Iran heeft de ambassadeurs uit Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ter verantwoording geroepen na de dodelijke aanval op de militaire parade. Dit meldt het ​Iraanse staatspersbureau IRNA zaterdag. 

Volgens IRNA worden de ambassadeurs beschuldigd van het onderdak bieden aan Iraanse oppositiegroepen. 

Het persbureau meldt dat Iran het daarnaast "onacceptabel" vindt dat de oppositiegroepen niet op de Europese terrorismelijst staan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland kan dit nog niet bevestigen. 

Eerder op zaterdag legde de hoogste geestelijke leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei, de schuld nog bij door de Verenigde Staten gesteunde Golfstaten. Op zijn website schreef Khamenei dat het "de zoveelste aanval is van de 'marionetten' van de VS". Hun doel zou zijn om Iran te ontwrichten, aldus de leider. Hij noemde de Golfstaten niet bij naam. 

Zowel Islamitische Staat (IS) als een Arabische oppositiegroep eisten de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De claim van IS wordt tegengesproken door Iran. 

Schutters doodgeschoten tijdens aanval

Zeker vier schutters openden zaterdag het vuur bij de militaire parade, waardoor 25 mensen om het leven kwamen. De schutters zijn tijdens de aanval doodgeschoten. 

Onder de dodelijke slachtoffers zijn zeker twaalf leden van de Revolutionaire Garde. Dat machtige elitekorps staat los van de reguliere strijdkrachten.

Staats-tv Iran toont beelden aanslag militaire parade
30
Staats-tv Iran toont beelden aanslag militaire parade

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!