De kapitein van de veerboot die donderdag kapseisde op het Victoriameer is in Tanzania aangehouden.Het dodental is gestegen tot boven de 130.

President John Magufuli zei vrijdagavond in een televisietoespraak dat de kapitein ten tijde van het ongeluk niet aan boord was. Hij zou het roer hebben overgelaten aan iemand die onbevoegd was, stelde de president.

De uitbaters van het schip worden binnenkort ook opgepakt, zei Magufuli. Het schip was waarschijnlijk overbeladen. Dat kan een belangrijke reden voor het omslaan zijn geweest.

Inmiddels zijn meer dan 136 lichamen geborgen, maar dit aantal zal volgens de president oplopen. "Het is duidelijk dat er meer lichamen vastzitten in het wrak", aldus Magafuli. Er zijn zeker 36 mensen gered. Mogelijk zaten er meer dan 400 mensen op de boot.

De president heeft vier dagen van nationale rouw afgekondigd.

Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika. Er gebeuren vaker ongelukken in dit meer, omdat de boten vaak te vol zijn. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!