De plaatselijke autoriteiten hebben alarm geslagen over een grote heidebrand bij het Duitse Stavern, niet ver van de Nederlandse grens. De harde wind wakkert het vuur verder aan.

De brand sluimert al sinds het begin van de maand op een militair oefenterrein, maar de regionale autoriteiten hebben vrijdag de brand officieel als een rampscenario omschreven.

Regiobestuurder 'Landrat' Reinhard Winter sluit volgens de Duitse omroep NDR niet meer uit dat er tot evacuaties moet worden overgegaan, met name de dorpen Groot- en Klein-Stavern. De dorpen liggen ongeveer 35 kilometer ten oosten van Emmen.

De brand woedt over een gebied van 8 vierkante kilometer. Circa duizend brandweerlieden proberen de heidebrand meester te worden. Vrijdag zal de harde wind het vuur naar verwachting aanwakkeren.

De Duitse strijdkrachten worden bekritiseert vanwege hun aanpak van de brand. Het vuur is ontstaan door een rakettest op de hei. Maar de Bundeswehr heeft nauwelijks ruchtbaarheid aan de brand gegeven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen kwam volgens de NDR pas achter de ernst van de zaak toen de Bundeswehr ruim een week geleden om veel blusmateriaal vroeg.