De helft van de mensen op aarde die in armoede leven, is jonger dan achttien jaar, zo is te lezen in een donderdag gepresenteerd rapport van de Verenigde Naties.

Ongeveer 1,3 miljard mensen, een kwart van de bevolking in de 104 onderzochte landen, wordt als arm geclassificeerd. Ongeveer 662 miljoen van hen zijn minderjarig.

Het merendeel van de armen woont op het platteland. Het armoedepercentage ligt daar vier keer zo hoog als in stedelijk gebied.

Op veel plaatsen zijn daarentegen ook effectieve regeringsinitiatieven tegen armoede ontstaan. In India zijn de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld 271 miljoen mensen uit de armoede geklommen, aldus Achim Steiner, hoofd van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, UNDP.

Voor het rapport onderzochten deskundigen van de UNDP en het Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) vooral de normen voor gezondheid, onderwijs en leefomstandigheden. In de 104 onderzochte landen leeft ongeveer drie kwart van de totale wereldbevolking.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!