De Australische regering wil dat mensen die naalden in fruit stoppen langere gevangenisstraffen krijgen. Premier Scott Morrison zet in op maximumstraffen van vijftien jaar cel voor het "besmetten" van voedsel en komt op korte termijn met nieuwe wetgeving om dat te regelen.

Tot dusver zijn in vijf Australische deelstaten naainaalden aangetroffen in aardbeien, meldt ABC.

Minister Peter Dutton van Binnenlandse Zaken zei dat ongeveer honderd mensen daar melding van hebben gemaakt, al zou het in sommige gevallen gaan om vals alarm of flauwe grappen.

De premier heeft degenen die naalden in fruit stoppen "lafaards" genoemd die de werkgelegenheid van hun landgenoten in gevaar brengen.

De aardbeien zijn afkomstig van een distributeur in Queensland. Vorige week werd gedacht dat het kwam door een wraakzuchtige ex-medewerker, maar de politie zei maandag daar nog onderzoek naar te doen.

Geen aardbeien meer geïmporteerd uit Australië

"Het is geen grap en ook niet grappig", stelde Dutton. De regering heeft een beloning van 100.000 dollar (ruim 62.000 euro) in het vooruitzicht gesteld voor informatie over de dader of daders.

De politie meldt dat in de aardbeien naalden van zeven merken zijn aangetroffen, die niet meer worden gemaakt. De twee grootste supermarktketens in Nieuw-Zeeland hebben besloten geen aardbeien meer te importeren uit Australië.

Eerder moest een persoon naar het ziekenhuis na het eten van een naald.