Meer dan vijf miljoen kinderen in Jemen worden met de hongerdood bedreigd, waarschuwt hulporganisatie Save the Children. Recente luchtaanvallen hebben een belangrijke aanvoerroute van het land lamgelegd, waardoor voedsel- en brandstoftekorten nog meer oplopen.

Het Jemenitische leger voert de luchtaanvallen uit buiten de havenstad Al Hudaydah. De stad is de belangrijkste bron voor voedsel, brandstof en humanitaire hulp. Zo'n 80 procent van de goederen komt vanuit Al Hudaydah, schrijft de hulporganisatie.

De havenstad is momenteel in handen van de Houthi-rebellen. De Jemenitische regering, gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, probeert Al Hudaydah al maanden te heroveren op de door Iran gesteunde rebellen.

Zo'n 470.000 mensen sloegen sinds juni op de vlucht, maar er wonen nog steeds 100.000 mensen in Al Hudaydah. De helft van deze groep bestaat uit kinderen.

Vredesonderhandelingen mislukten afgelopen augustus

De burgeroorlog in het land is al drie jaar gaande en heeft inmiddels aan tienduizenden mensen het leven gekost. Nieuwe vredesonderhandelingen in Genève strandden in augustus. Het lukte volgens de Verenigde Naties niet om de Houthi-rebellen aan tafel te krijgen.

Deze zomer trok het Internationale Comité van het Rode Kruis 71 medewerkers terug na bedreigingen. Hun veiligheid kon volgens de organisatie niet meer worden gewaarborgd. In totaal zijn er in Jemen 452 mensen actief voor het Rode Kruis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!