De chef van de Duitse inlichtingendienst Hans-Georg Maassen moet opstappen na zijn omstreden uitspraken over ongeregeldheden in Chemnitz. Hij trok in twijfel of er klopjachten op buitenlanders hadden plaatsgevonden.

Ook leek Maassen vraagtekens te zetten bij de authenticiteit van videobeelden van rechts geweld, al zou hij later hebben gesteld dat zijn uitspraken verkeerd zijn uitgelegd.

De Duitse regering maakte dinsdag bekend dat de Maassen zijn functie neerlegt en als staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat werken.

Dit is het resultaat van crisisoverleg over de positie van Maassen door de leiders van de Duitse regeringscoalitie: bondskanselier Angela Merkel, minister Horst Seehofer en de voorzitter van de sociaaldemocratische SPD, Andrea Nahles.

Nahles had aangedrongen op het vertrek van de inlichtingenchef, terwijl Seehofer het juist had opgenomen voor Maassen.

De binnenlandse veiligheidsdienst BfV beschermt de 'grondwettelijke orde' en houdt zich onder meer bezig met onderzoek naar extremisme en terrorisme. Bij ongeregeldheden in Chemnitz afgelopen maand werden beelden verspreid van rechts-extremisten die jacht zouden maken op migranten en mensen met een buitenlands uiterlijk.

Ongeregeldheden onstonden na fatale steekpartij

De ongeregeldheden in Chemnitz begonnen na een fatale steekpartij in de Duitse plaats. Hierbij kwam een 35-jarige Duitser om het leven. Drie asielzoekers zijn toen als verdachten aangemerkt.

​De 22-jarige Iraakse verdachte Yousif A. wordt vrijgelaten, zo werd dinsdag bekend. Zijn advocaat zegt tegen Duitse media dat hiertoe is besloten omdat er geen aanwijzingen zijn dat zijn cliënt betrokken was bij de steekpartij.

In de nacht van 25 op 26 augustus werd het slachtoffer op straat doodgestoken. A. was volgens zijn advocaat alleen in de buurt van de plaats delict.

Van de twee resterende verdachten zit er nog één vast. Het gaat om een man uit Syrië. De ander is voortvluchtig.

Na het dodelijk incident waren er meerdere betogingen van rechts-populistische en anti-islamitische groepen in Chemnitz. Ook waren er tegendemonstraties. Bij een aantal bijeenkomen raakten migranten gewond.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!