Het Europese Netwerk van Raden voor de Rechtspraak (ENCJ) heeft maandag Polen geschorst. Het netwerk maakt zich grote zorgen over de onafhankelijkheid van de rechtspraak in het Europese land.

De Poolse Raad voor de Rechtspraak (KRS) verliest hiermee het stemrecht, maar blijft wel lid van de ENCJ. Het netwerk spreekt van "een heel trieste dag". Het is de eerste keer dat de organisatie een lid schorst.

Een van de taken van de KRS is de selectie van Poolse magistraten. Tegenwoordig kiest het Poolse parlement de vijftien magistraten, die lid zijn van de 25-koppige KRS. Voorheen werden zij benoemd door andere magistraten. In het parlement heeft de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de absolute meerderheid.

Volgens de ENCJ wordt daarom de onafhankelijkheid van de KRS niet meer gewaarborgd. De onafhankelijke rechtspraak in Polen staat al langer onder druk. De afgelopen maanden zijn er in het land meerdere rechters met pensioen gestuurd.

De Europese Unie vreest dat Polen bezig is het rechtssysteem onder politieke controle te krijgen. Dit druist in tegen een democratische onafhankelijke rechtsstaat, een van de kernwaarden van de Europese Unie.

Het ENCJ is het centrale orgaan dat verschillende Europese organisaties voor rechtspraak binnen de EU aan elkaar verbindt en vertegenwoordigt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!