Een ruime zone rondom de plek in België waar vorige week de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen werd ontdekt, wordt afgesloten voor het publiek.

Alleen mensen die kadavers van everzwijnen moeten opsporen en ophalen, mogen in het bos komen. De maatregel geldt vooralsnog voor een maand.

De Waalse minister van Landbouw en Natuur René Collin zei dat maandag voorafgaand aan overleg met de Europese Commissie.

Om verspreiding van het zeer besmettelijke virus tegen te gaan, had hij vorige week al een jachtverbod en een bijvoerverbod voor dieren afgekondigd. De maatregelen gelden voor een gebied van 63 vierkante kilometer in de provincie Luxemburg.

Inmiddels is de ziekte bij vijf dode everzwijnen vastgesteld. De verwachting is dat dit aantal nog zal oplopen.

Ministerie neemt nog geen maatregelen

Door België gevraagde Europese deskundigen zijn afgelopen weekend in het gebied geweest. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) toonde zich alvast gerustgesteld door de samenwerking tussen alle betrokkenen.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldde vrijdag nog geen maatregelen te nemen tegen de Afrikaanse varkenspest. Wel houdt het ministerie de situatie nauwlettend in de gaten.

De ziekte dook voor het eerst op in Oost-Europa en verspreidt zich daar zeer snel. Er is geen vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest beschikbaar. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel zeer besmettelijk voor varkens en wilde zwijnen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!