Ethiopië en Eritrea hebben zondag een vriendschapsverdrag getekend. Dit gebeurde zo'n twee maanden na het sluiten van de vrede in de Saoedische stad Djedda.

Het verdrag werd ondertekend door de Ethiopische premier Abiy Ahmed en de Eritrese president Isaias Afewerki. Ook VN-chef António Guterres en kroonprins Mohammed van Saoedi-Arabië waren aanwezig.

Ethiopië en Eritrea hebben afgelopen dinsdag grensovergangen heropend die zo'n twintig jaar waren gesloten. In juli zijn telefoonlijnen en vliegverbindingen tussen de beide landen hersteld.

Eritrea wil in de komende dagen ook praten met buurland Djibouti. Ook deze twee landen hebben slechte onderlinge betrekkingen. Guterres zei daarom dat een "wind van hoop waait door de Hoorn van Afrika".

Eritrea was vroeger onderdeel van Ethiopië

Eritrea maakte vroeger deel uit van Ethiopië, maar scheidde zich in 1991 af na een felle strijd. Twee jaar later stemde de bevolking voor blijvende onafhankelijkheid.

In 1998 laaide de strijd met Ethiopië op. Die oorlog duurde tot 2000. Ook na het conflict bleef de relatie tussen de buurlanden zeer gespannen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!