Bijna 2,5 miljoen mensen in het zuiden van China zijn zondag geëvacueerd vanwege de tyfoon Mangkhut. De zware storm heeft op de Filipijnen al aan bijna vijftig mensen het leven gekost.

De evacuaties vonden plaats in de Chinese provincie Guangdong, meldt staatspersbureau Xinhua. Mangkhut kwam zondag aan bij de stad Jiangmen. 

Boven het vasteland van China verliest de tyfoon langzaam kracht. Mangkhut bereikt windsnelheden van meer dan 200 kilometer en is daarmee de sterkste tyfoon van dit jaar.

Door de tyfoon liggen de werkzaamheden op meer dan 29.000 bouwplaatsen stil. Daarnaast zijn 623 toeristische attracties gesloten en hebben meer dan 48.000 vissersboten de opdracht gekregen om terug te keren naar de haven.

Grote schade in Hongkong en Macau

Mangkhut richtte eerder op zondag veel schade aan in Hongkong en het Chinese gokparadijs Macau. Zo kwamen veel straten blank te staan en vielen bomen om. In Shenzhen, ten noorden van Hongkong, kwamen ruim 130.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

De autoriteiten in Hongkong overwegen het waarschuwingsniveau te verlagen. Als dat gebeurt, kan de beurs maandag gewoon open. Alle scholen en universiteiten in Hongkong blijven maandag dicht.

Tientallen doden op de Filipijnen

Op de Filipijnen leidde de tyfoon dit weekend eveneens tot veel schade. Ook kwamen tientallen mensen om het leven. De meeste doden vielen in bergrijke gebieden door aardverschuivingen veroorzaakt door Mangkhut.

Er worden nog meer dan vijftig mensen vermist. Reddingswerkers zijn nog volop aan het werk. De autoriteiten vrezen dat het dodental de komende dagen zal stijgen.

Meer dan 30.000 mensen op de Filipijnen zijn ondergebracht in noodopvangcentra. 

Het vliegverkeer in delen van Azië is volledig ontregeld door de tyfoon. Volgens de luchtvaartautoriteiten zijn alleen al in Hongkong negenhonderd vluchten geannuleerd. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!