Het dodental als gevolg van de storm Florence, die de afgelopen dagen langs de oostkust van de VS raast, loopt op. Hoewel Florence afzwakt, waarschuwen de autoriteiten dat de ergste overstromingen nog moeten komen.

Tot nu toe zijn twaalf mensen overleden aan de gevolgen van de storm, melden Amerikaanse media. Florence is zondag afgezwakt tot een tropische depressie.

Maar het grootste probleem is de enorme hoeveelheid regen die valt als gevolg van de storm. Het National Hurricance Center spreekt over een "catastrofale hoeveelheid" die grote gevolgen gaat hebben voor de bevolking in North en South Carolina en Ohio.

Veel steden hebben mensen die in de buurt van rivieren wonen opgedragen te evacueren. "Wie hier geen gehoor aan geeft, kan het beste afscheid nemen van zijn naasten", stelt burgemeester Mitch Colvin van Fayetteville volgens BBC. "De kans is zeer reëel dat je het dan niet overleeft."

Grote delen North Carolina onder water door orkaan
59
Grote delen North Carolina onder water door orkaan

Grote delen land aan zuidoostkust staan al onder water

Grote delen van de zuidoostkust van de VS staan al onder water. De schade als gevolg van Florence is al opgelopen tot 20 miljard dollar (17 miljard euro). 

Door de zware regenval moeten ook velden vol landbouwgewassen als verloren worden beschouwd. Larry Wooten, voorzitter van het bureau voor landbouw in North Carolina, zei dat de helft van de tabaksplanten in North Carolina nog in het veld stond en "in principe is verwoest, weggeblazen".

​Miljoen mensen zitten zonder stroom; 70.000 mensen opgevangen

Verder kwamen ongeveer een miljoen mensen in North Carolina, South Carolina, Georgia en Virginia zonder stroom te zitten. Bovendien moest door wateroverlast de Interstate 95, de snelweg die loopt van Maine naar Florida, worden gesloten.

In North Carolina hadden ongeveer 20.000 mensen hun toevlucht gezocht in opvangcentra en in South Carolina 70.000.

Florence bereikte donderdag op zee windsnelheden tot ruim 190 kilometer per uur. Nadat het oog van de orkaan vrijdag het vasteland had bereikt, nam de wind in kracht af naar een tropische storm.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!