De nabestaanden van de donkere man die vorige week in Dallas in zijn eigen appartement werd doodgeschoten door een agent, beschuldigen de politie van Dallas van een lastercampagne.

De dertigjarige agent werd vorige week aangehouden, omdat zij haar donkere buurman had doodgeschoten. Zij stelde dat ze dacht dat ze haar eigen appartement binnenliep en dat ze dacht dat de man een indringer was. De agent was naar eigen zeggen moe na een lange dienst.

De agent is aangeklaagd voor doodslag en op borgtocht vrijgelaten.

De politie bracht donderdag, de dag waarop het slachtoffer begraven werd, het nieuws naar buiten dat bij het doorzoeken van het appartement van de doodgeschoten man 10 gram wiet was gevonden. Het bericht werd vooral door conservatieve media als Fox als groot nieuws opgepakt.

'Huiszoeking moet doodschieten rechtvaardigen'

Het bericht leidde volgens CNN tot woedende reacties in Dallas. Mensenrechtenactivisten verstoorden een bijeenkomst van de gemeenteraad en eisten transparantie in het onderzoek naar de dood van Botham Shem Jean. Familieleden belegden vrijdagmiddag een persconferentie waarin zij de politie van Dallas een lastercampagne verweten.

"De politie heeft alleen maar een huiszoeking uitgevoerd om informatie te vinden die het doodschieten enigszins zou kunnen rechtvaardigen", stelde de advocaat van de familie.

NAACP maakt vergelijking met zaak Emmett Till

De NAACP, de grootste landelijke belangenorganisatie voor Afro-Amerikanen, spreekt van "doelbewuste karaktermoord" en maakt een vergelijking met de moord op de zwarte tiener Emmett Till in 1955. De veertienjarige jongen werd mishandeld en gelyncht door twee mannen, omdat hij met de vrouw van een van hen geflirt zou hebben.

De jury, die bestond uit mensen met een lichte huidskleur, sprak de daders vrij. De zaak werd vervolgens wereldnieuws en dat leidde tot boze reacties uit de hele wereld.

In de VS vonden de afgelopen jaren opvallend veel incidenten met politieagenten plaats waarbij donkere Amerikanen het slachtoffer werden. Dit leidde tot veel woede bij de Afro-Amerikanen en een groot aantal protesten door het hele land.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!