Het dodental op de Filipijnen door de tyfoon Mangkhut is tot dertien opgelopen. De autoriteiten meldden dat door een aardverschuiving in de noordelijke stad Baguio vijf mensen omkwamen. In dat gebied worden ook vijf mensen vermist. Eerder repten de autoriteiten van twee doden.
 

In Benguet op het noordelijke eiland Luzon eiste het natuurgeweld zeven levens. In een voorstad van Manilla verdronk een meisje door een overstroming.

Het passeren van de tyfoon gaat gepaard met zware regenval. Daardoor ontstonden tientallen modderstromen en aardverschuivingen. De autoriteiten vrezen dat het dodental verder oploopt. 

Gouverneur Manuel Mamba van de provincie Cagayan zei kort voor de komst van de orkaan dat zo'n 36.000 mensen zijn ondergebracht in noodopvangcentra. Hij stelde dat niet iedereen wilde vertrekken. ''Er zijn mensen die zich hebben verzet omdat ze hun huizen wilden bewaken.''

De tyfoon, die gepaard gaat met windstoten van ruim 260 kilometer per uur, is de zwaarste storm die het land dit jaar heeft getroffen.

Stroom uitgevallen in grote delen Filipijnen

In grote delen van de Filipijnen is de stroom uitgevallen doordat bomen op stroomkabels zijn gevallen. Reddingswerkers hebben nog niet de mogelijkheid gehad de schade op het eiland goed op te nemen. Doordat omgevallen bomen ook veel wegen blokkeren, is het moeilijk om de puinhoop op te ruimen.

Ook aan de zuidkust van China, waar Mangkhut naar verwachting zondag zal aankomen, worden voorbereidingen getroffen. Zo'n 51.000 vissers werden van vissersboten op zee gehaald en ongeveer 11.000 boten keerden terug naar hun havens.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!