De tropische storm Florence neemt boven South Carolina langzaam in kracht af, maar veroorzaakt in die staat en in North Carolina, waar hij aan land kwam, wel ernstige overstromingen. Dat heeft het Nationale Orkanencentrum (NHC) gemeld.

De storm heeft windvlagen tot 80 kilometer per uur en beweegt met 7,5 kilometer per uur in west-zuidwestelijke richting.

Naar verwachting draait de baan dit weekend naar het westen en noordwesten, om maandag in noordelijke richting verder te bewegen.

Florence, die eerst orkaankracht had, zwakt zaterdagavond waarschijnlijk af tot tropische depressie. De storm heeft inmiddels aan zeker vijf mensen het leven gekost. Onder hen zijn een moeder en een baby. Ze kwamen om het leven toen een boom op hun huis viel. 

Drones staan klaar om schade op te nemen

Ruim vijftig droneteams zijn geronseld om te helpen met het opnemen van de schade en zelfs te herstellen. Elk team heeft veelal meer dan één drone, waardoor er 100 tot 160 drones de lucht in kunnen om vooral schade aan het elektriciteitsnetwerk te ontdekken.

De energiebedrijven hebben ruwweg 40.000 man klaarstaan om schade te herstellen. Maar de drones kunnen eerder aan het werk worden gezet in ondergelopen gebieden.

De luchtvaartuigjes kunnen elektriciteitsstations controleren en elektriciteitsdraden herstellen.