Zeker twaalf mensen zijn op de Filipijnen om het leven gekomen als gevolg van de tyfoon Mangkhut. Zes anderen worden vermist. Mangkhut is de meest krachtige tyfoon die de Filipijnen dit jaar heeft aangedaan.

De tyfoon kwam zaterdag aan land en verlaat in de loop van de ochtend het grootste eiland van het land, Luzon. Op beelden is te zien dat veel gebouwen zijn beschadigd. 

Naast de harde wind vormen aardverschuivingen en overstromingen het grootste gevaar voor de bevolking. Duizenden mensen zijn geëvacueerd uit laaggelegen gebieden in het pad van de storm. 

Ook aan de zuidkust van China, waar Mangkhut naar verwachting zondag zal aankomen, worden voorbereidingen getroffen. Zo'n 51.000 vissers werden van vissersboten op zee gehaald en ongeveer 11.000 boten keerden terug naar hun havens.

Stroom valt uit in grote delen van het land

In grote delen van de Filipijnen is de stroom uitgevallen doordat bomen op stroomkabels zijn gevallen. Reddingswerkers hebben nog niet de mogelijkheid gehad om de schade op het eiland goed op te nemen. Doordat omgevallen bomen ook veel wegen blokkeren, is het moeilijk om de puinhoop op te ruimen.

Gouverneur Manuel Mamba van de provincie Cagayan zei kort voor de komst van de orkaan dat zo'n 36.000 mensen zijn overgebracht in noodopvangcentra. Hij stelde dat niet iedereen wilde vertrekken. ''Er zijn mensen die zich hebben verzet omdat ze hun huizen wilden bewaken.''

De tyfoon, die gepaard gaat met windstoten van ruim 260 kilometer per uur, is de zwaarste storm die het land dit jaar treft.