De zware tyfoon Mangkhut heeft de Filipijnen bereikt. De storm kwam aan het land bij de plaats Baggao in Luzon, het grootste Filipijnse eiland. De storm heeft vooralsnog geen slachtoffers gemaakt.

De tyfoon, die gepaard gaat met windstoten van ruim 260 kilometer per uur, is de zwaarste storm die het land dit jaar treft. De autoriteiten houden rekening met overstromingen en aardverschuivingen.

De autoriteiten hebben inwoners van kustgebieden geëvacueerd en de hulpdiensten en het leger gemobiliseerd.

Gouverneur Manuel Mamba van de provincie Cagayan zei kort voor de komst van de orkaan dat zo'n 36.000 mensen zijn overgebracht in noodopvangcentra. Hij stelde dat niet iedereen wilde vertrekken: "Er zijn mensen die zich hebben verzet omdat ze hun huizen wilden bewaken."

Ook het naderen van de storm ging al gepaard met noodweer. Daardoor viel de stroom uit in delen van de provincies Cagayan en Isabela op Luzon. Ook raakte het vlieg- en zeeverkeer ontregeld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!