De kracht van de orkaan Florence neemt niet meer af voordat de orkaan in de Verenigde Staten aan land komt. Dat meldt het National Hurricane Center (NHC).

Het oog van de orkaan, waar de wind het hevigst is, was om 20.00 uur 270 kilometer verwijderd van Myrtle Beach in South Carolina, aan de oostkust van de Verenigde Staten.

De maximale windsnelheden die in de orkaan werden gemeten waren op dat moment 165 kilometer per uur.

Niet de wind, maar de vele regenval gaat voor de grootste problemen zorgen in de Verenigde Staten. Volgens Weerplaza komen diverse weermodellen uit op een totaal van 600 millimeter. "Die hoeveelheid valt in Nederland vanaf 1 januari tot ongeveer 10 oktober, bij een normale natte zomer", aldus het weerbureau.

Rivieren gaan door regenval overstromen

Door de vele regenval zal een deel van de rivieren aan de oostkust van de Verenigde Staten overstromen. Weerplaza meldt dat "de noordzijde van de kern van Florence" voor golven gaan zorgen van 10 tot 15 meter hoogte.

Gouverneur Roy Cooper zei woensdagochtend dat "rampspoed voor de deur staat". De autoriteiten in de staten North Carolina en South Carolina hebben dan ook groot alarm geslagen.

Anderhalf miljoen Amerikanen hebben een bevel gekregen om te evacueren. Energiebedrijf Duke Energy meldde dat drie miljoen huishoudens getroffen kunnen worden door grootschalige stroomuitval waar de orkaan voor kan zorgen.