De politie van Noord-Rijnland-Westfalen is met inzet van veel manschappen begonnen met het ontruimen van het 'bruinkoolbos' bij Hambach, tussen Kerkrade en Keulen.

Milieubeschermers hielden de plek jarenlang bezet om te voorkomen dat het energieconcern RWE het landschap zou ruïneren vanwege open mijnbouw. Speciale eenheden haalden donderdag de eerste activisten uit de boomhutten en braken bouwsels af die al die tijd werden gedoogd.

RWE wil het Hambacherwoud in de herfst grotendeels rooien om er bruinkool te winnen. Het boomhuttenvolk groeide uit tot een symbool van het verzet daartegen.

Ook nu zullen de leden niet lijdzaam toezien. Ze kondigden als reactie op het schoonvegen van het gebied ''burgerlijke ongehoorzaamheid'' en ''landelijke mobilisering van de massa'' aan.

Actievoerders beschieten politie met katapulten

Volgens de politie zetten ze die woorden kracht bij door agenten te beschieten met katapulten en te bekogelen met molotovcocktails. Door de ongeregeldheden raakte een beambte lichtgewond, en een dienstauto werd zwaar beschadigd. Drie betogers zijn gearresteerd.

Elders waren vreedzame demonstranten op de toegangswegen gaan zitten en hielden die zo lang mogelijk geblokkeerd.

De autoriteiten gaven als reden voor de ontruiming en sloop overigens niet de voorgenomen ontginning van het gebied. Het ministerie dat in de deelstaat verantwoordelijk is voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening liet weten dat de boomhutten niet beveiligd waren tegen brand. Onder meer de noodtrappen ontbraken.

Strijd voor een klimaatneutrale toekomst

Woordvoerders van de organisaties 'Ende Gelände' (Einde Terrein) en 'Aktion Unterholz' (Actie Kreupelhout) bestempelden dat als flauwekul. ''We strijden voor een klimaatneutrale toekomst en eisen onmiddellijke terugtrekking van de politie'', zei 'boomkraker' Momo.

Bij de rechtbank van Keulen zijn verscheidene spoedprocedures aangevraagd om de ontruiming te stoppen. Via de sociale media zijn sympathisanten opgeroepen dit weekend massaal actie te voeren.