Frankrijk heeft donderdag toegegeven "een systeem te hebben aangewakkerd dat tot martelingen leidde" tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Algerije. Dat is voor het eerst.

De Franse president Emmanuel Macron bevestigde donderdag dat de wiskundige Maurice Audin overleed aan martelingen toen Algerije nog onder Frans bewind stond. De communistische onafhankelijkheidsstrijder verdween in 1957, meldt persbureau AFP.

Macron bezoekt donderdag de weduwe van Audin. 

Ook beloofde de Franse president de archieven te openen, die meer inzicht moeten verschaffen over verdwenen burgers en soldaten, van zowel de Franse als de Algerijnse nationaliteit. 

De oorlog, die van 1954 tot 1962 duurde, kostte aan 1,5 miljoen Algerijnen het leven. Frankrijk sloeg de onafhankelijkheidsstrijd met harde hand neer. Algerije viel in de 130 jaar ervoor onder Frans gezag.

De Franse regering heeft niet eerder openlijk toegegeven dat de soldaten gebruikmaakten van marteltechnieken. 

Macron, die geboren werd na de oorlog, zorgde voor veel controversie toen hij vorig jaar tijdens zijn campagne zei dat de Franse kolonisatie van Algerije "een misdaad tegen de mensheid" was. Later kwam hij hier enigszins op terug, toen hij zei dat het geen zin had "in het verleden te blijven hangen".