De Filipijnse autoriteiten evacueren vanwege de naderende tyfoon Mangkhut duizenden mensen uit de kustgebieden. De zware storm bereikt vermoedelijk zaterdag Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen.

"Er vindt nu een preventieve evacuatie plaats in sommige gebieden", zegt de gouverneur van de noordoostelijke provincie Cagayan. Daar zijn scholen gesloten en worden de hulpdiensten, leger en kustwacht gemobiliseerd.

De storm, die lokaal Ompong wordt genoemd, heeft momenteel een doorsnede van circa 900 kilometer. Er zijn windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur gemeten.

Ook in andere provincies wordt de komst van de storm nerveus afgewacht. De gouverneur van Batanes, dat bestaat uit een serie eilanden, zegt te vrezen voor het welzijn van duizenden gezinnen. "Ik maak me in het bijzonder zorgen over huizen die van lichte materialen gemaakt zijn."

Het Filipijnse Rode Kruis zegt dat in totaal ongeveer tien miljoen mensen in het gevarengebied leven. De autoriteiten waarschuwen dat de storm huizen kan verwoesten en voor overstromingen zal zorgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!