De orkaan Florence is in kracht afgenomen maar blijft gevaarlijk, meldt het National Hurricane Center (NHC). De storm zal donderdag aan het einde van de middag (Nederlandse tijd) de oostkust van de Verenigde Staten bereiken.

Florence werd met kracht drie woensdagavond nog omschreven "als enorm gevaarlijk". Inmiddels is de orkaan afgezwakt tot categorie twee, met windsnelheden van 175 kilometer per uur.

Het Hurricane Center waarschuwt nog steeds voor gevaarlijke situaties. Volgens het instituut moet er rekening gehouden worden met zware regenval en mogelijke overstromingen.

De autoriteiten in de staten North Carolina en South Carolina, waar de orkaan op afstevent, hebben groot alarm geslagen. "Mijn boodschap is duidelijk: rampspoed staat voor de deur", zei gouverneur Roy Cooper woensdag.

NASA filmt orkaan Florence vanuit de ruimte
37
NASA filmt orkaan Florence vanuit de ruimte

Mogelijk ook grootschalige stroomuitval door noodweer

Anderhalf miljoen Amerikanen hebben de afgelopen dagen een evacuatiebevel gekregen. Ook in de staat Georgia is de noodtoestand uitgeroepen, omdat de mogelijkheid bestaat dat de orkaan een bocht richting het zuidwesten kan maken.

Er wordt ook rekening gehouden met grootschalige stroomuitval door het noodweer. Die kan volgens energiebedrijf Duke Energy tot drie miljoen huishoudens treffen.

VS zet zich schrap voor komst orkaan Florence
97
VS zet zich schrap voor komst orkaan Florence

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!