Polen wil voorkomen dat er Europese strafmaatregelen tegen Hongarije ingesteld worden. Maatregelen tegen lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben volgens het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken alleen tot gevolg dat de verdeeldheid in de EU toeneemt.

"Daardoor neemt het vertrouwen van burgers in Europese instituties verder af", aldus de Poolse minister.

Een meerderheid van het Europees parlement stemde woensdag voor het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. De ontwikkelingen in het Oost-Europese land vormen een "systemische bedreiging" voor de Europese waarden, vindt het parlement.

Door de artikel 7-procedure mag Hongarije in het ergste geval een tijd niet meestemmen in het Europees Parlement. De leiders van de landen in de Europese Unie moeten het besluit van het parlement nog unaniem goedkeuren.

Het komt niet als een verrassing dat Warschau steun voor de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán uitspreekt. Tegen Polen loopt ook een artikel 7-procedure die door de Europese Commissie geactiveerd is.

Het Poolse ministerie zegt dat "ieder land het soevereine recht heeft de interne hervormingen die het gepast acht door te voeren".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!