De voormalige president van El Salvador, Elías Antonio Saca González, is woensdag in zijn land tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld.

Volgens de nieuwssite La Pagina achtte de rechter hem schuldig aan verduistering van overheidsgeld. Op zijn bezittingen was eerder al beslag gelegd.

Saca, die in de periode 2004-2009 aan de macht was, zou zich zo'n 300 miljoen dollar hebben toegeëigend. De rechtbank achtte bewezen dat hij dat bedrag van de presidentiële rekening naar zijn privérekeningen heeft overgeheveld.

Ook een zestal vertrouwelingen moet wegens medeplichtigheid geruime tijd de cel in. Een van hen moet net als Saca tien jaar de gevangenis in, de vijf anderen kregen een straf van vijf jaar.

De nu 53-jarige Saca was voor en na zijn presidentschap onder meer ondernemer en journalist. Hij leidde twee regeringen gedurende zijn politieke loopbaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!