Malta is niet blij met Pieter Omtzigt, die namens de Raad van Europa de mogelijke machinaties rond de moord op een Maltese journaliste onderzoekt. De Maltese regering vindt het CDA-Kamerlid partijdig en niet integer en had graag gezien dat hij was vervangen.

Omtzigt gaat na of het onderzoek naar de moord op journalist Daphne Caruana Galizia wel eerlijk verloopt. Zij had met haar onthullingen over corruptie machtige vijanden gemaakt en kwam op 16 oktober 2017 om het leven bij een aanslag met een autobom.

In zijn eerste rapport over de zaak constateerde Omtzigt al dat de rechtsstaat in de EU-lidstaat veel gebreken vertoont en dat hetzelfde geldt voor het moordonderzoek.

Dat schoot Malta in het verkeerde keelgat. Een Maltese afgevaardigde in de Raad van Europa probeerde daarop Omtzigt van de zaak te halen, maar hij stond volgens ingewijden alleen.

Omtzigt denkt niet dat Malta hem toegang zal weigeren

De Maltese regering is teleurgesteld dat deze Manuel Mallia bot ving, liet zij optekenen in de krant Times of Malta. Afgevaardigden vertegenwoordigen niet hun nationale regering, maar hun parlement. Mallia is wel een partijgenoot van de premier.

Omtzigt zou binnenkort op onderzoeksmissie naar Malta gaan. Hij kan zich niet voorstellen dat de eilandstaat hem de toegang weigert. "Ze zijn medewerking verschuldigd, dus daar reken ik ook op."

Rusland en Azerbeidzjan hebben eerder rapporteurs van de Raad van Europa geweigerd, maar een EU-lidstaat nog nooit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!