De Europese Commissie wil in de komende twee jaar een Europees grensagentschap oprichten. Tienduizend grensbewakers moeten de randen van Europa in de gaten gaan houden en de migratie beteugelen.

Dat is een van de voorstellen die EC-voorzitter Jean-Claude Juncker doet in zijn nog vertrouwelijke Staat van de Unie, de jaarlijkse 'troonrede' van de Europese Unie waar de Volkskrant de hand op heeft weten te leggen.

De totale kosten van de grenswachten zouden 12 miljard euro bedragen. Bij de lidstaten bestaat door de hoge kosten veel verzet tegen het plan. Ook zijn de lidstaten bang te veel soevereiniteit in te moeten leveren, aangezien de Europese grenswachters in noodsituaties de taken van nationale douaniers overnemen.

Sinds 2016 bestaat er al een Europees grensagentschap, dat voorheen bekendstond als Frontex. Juncker stelt echter een vertienvoudiging van het aantal medewerkers voor, zodat de grote migratieproblematiek beter aangepakt kan worden.

Van de tienduizend grenswachters komen er drieduizend in vaste dienst van de EU. De overige zevenduizend zijn nationale douaniers die door de lidstaten aan het agentschap moeten worden uitgeleend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!