De Poolse regering heeft opnieuw rechters van het hooggerechtshof met pensioen gestuurd. Twaalf magistraten hadden de onlangs verlaagde pensioenleeftijd bereikt en hadden gevraagd aan te mogen blijven. Slechts vijf van hen mogen dat.

De Poolse president Andrzej Duda heeft zeven rechters zonder opgaaf van redenen met pensioen gestuurd.

In juli werd een omstreden wet van de regerende partij Recht en Gerechtigheid PiS van kracht waardoor opperrechters op 65-jarige leeftijd met pensioen moeten. Wie langer wil blijven dienen, moet daarvoor toestemming krijgen van de president.

Tegenstanders zien daarin een truc van de autoritair regerende PiS om het rechterlijke apparaat te zuiveren en zelf nieuwe rechters te benoemen. Ook de Europese Unie is fel gekant tegen deze praktijk.

Brussel vreest dat Warschau bezig is het rechtssysteem onder politieke controle te brengen, met invloed op ontslag en benoemingen van rechters bij lagere rechtbanken, het hooggerechtshof en het Grondwettelijk Tribunaal. Dat druist in tegen een democratische onafhankelijke rechtsstaat, een van de kernwaarden van de Europese Unie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!