Een miljoen Catalanen hebben dinsdag met een demonstratie gevraagd om onafhankelijkheid van Catalonië. De bijeenkomst, waarbij werd gezwaaid met vlaggen en borden, vond plaats in Barcelona. 

De politie in Barcelona vraagt mensen een deel van het centrum te vermijden vanwege de grote opkomst van een miljoen mensen. Spaanse media melden een opkomst van honderdduizenden. 

De demonstratie was georganiseerd in het kader van La Diada, een nationale feestdag van Catalonië. Op 11 september 1714 moesten de Catalanen hun strijd opgeven en werd hun zelfstandigheid afgeschaft. 

"Lang leve vrij Catalonië", zei de Catalaanse regiopremier Quim Torra voorafgaand aan de demonstratie. Hij meldde bij zijn aanstelling al dat hij "dezelfde lijn" zou aanhouden als zijn voorganger, Carles Puigdemont. 

Uitroepen onafhankelijkheid door Spanje als illegaal gezien

Puigdemont zag zich vorig jaar genoodzaakt om te vluchten na een mislukt referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Hij had de onafhankelijkheid uitgeroepen, wat door Spanje als illegaal werd gezien. 

Hij werd in Duitsland opgepakt, maar Spanje zag uiteindelijk af van het uitleveringsverzoek. Duitsland wilde Puigdemont namelijk alleen uitleveren voor het misbruik van publieke gelden, terwijl Spanje hem wilde vervolgen voor rebellie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!