Twee Nederlandse mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in het Belgische Spa, zijn overgeleverd en in een cel in België geplaatst. Dit meldt de procureur van Verviers dinsdag. 

Het tweetal moet binnen 48 uur voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Cyril T. en Mark van den B. hebben zich vorige week vrijdag tevergeefs verzet tegen hun overlevering. Ze baseerden zich hierbij onder meer op de slechte detentieomstandigheden in de Belgische gevangenissen. 

De internationale rechtshulpkamer (IRK) stond echter toe dat T. en Van den B. overgeleverd zouden worden. Zowel Van den B. als Cyril T. zeggen dat ze geen rol hebben gehad in het dodelijke schietincident. De broer van Cyril T., hoofdverdachte Yvo T., wordt ervan verdacht geschoten te hebben. 

Bij de schietpartij op 25 en 26 augustus kwam een 38-jarige agent om het leven. Yvo T. is in België aangehouden.

Incident ontstond na 'akkefietje' bij café 

De broers T. en Van den B. waren de nacht van de schietpartij geweigerd bij een café, wat volgens hen een "akkefietje" was. 

Er was echter gemeld dat de Nederlanders een vuurwapen hadden getoond. Agenten kwamen in actie en wilden het drietal controleren. Hierop zou Yvo T. het vuur hebben geopend. Justitie in België verdenkt het drietal ook van poging tot moord op een andere agent die ter plaatse was. 

'Berichten uit telefoon verwijderd'

Cyril T. heeft zich een dag na het incident bij de politie in Nederland gemeld. Hij houdt vol niet te hebben geweten dat zijn broer een vuurwapen bij zich droeg. 

De Belgische autoriteiten verdenken de man echter van een grotere rol dan die hij zichzelf heeft toebedeeld. Zo vragen zij zich af waarom hij berichten uit zijn telefoon heeft verwijderd en gevlucht is.