De leiders van Ethiopië en Eritrea hebben gezamenlijk de grens tussen beide landen officieel heropend. Ook vierden de leiders samen het Ethiopische nieuwjaar.

Voor het eerst in twintig jaar is het weer mogelijk om met de auto van het ene land naar het andere te gaan, zo heeft een Ethiopische minister laten weten. Commerciële vluchten tussen beide landen waren eerder al hervat.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed en de Eritrese president Isaias Afewerki hebben afgesproken veel soldaten uit de grensregio Bure terug te trekken om de spanning in het gebied te verminderen.

Tussen 1998 en 2000 werd zwaar gevochten in Bure. Toen vielen tienduizenden doden tijdens een conflict tussen de landen. De leiders maakten afgelopen juli bekend de onderlinge betrekkingen te herstellen.

De toenadering tussen de landen is sinds die top snel verlopen. Ethiopië heropende eerder deze maand de ambassade in de Eritrese hoofdstad Asmara. Eerder had ook Eritrea de eigen ambassade in Ethiopië weer in gebruik genomen.

Eritrea maakte vroeger deel uit van Ethiopië, maar scheidde zich in 1991 af na een felle strijd tussen de landen. In 1998 laaide het conflict met Ethiopië op. Die oorlog duurde tot het jaar 2000. Ook na het conflict bleef de relatie tussen de buurlanden zeer gespannen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!