De regering van Curaçao ontzegt gevluchte Venezolanen het internationale recht op bescherming, zo stelt Amnesty International in een maandag verschenen rapport. Nederland zou deze schendingen moeten aanpakken.

Volgens de mensenrechtenorganisatie is het voor Venezolanen onmogelijk om asiel aan te vragen op het eiland. Bovendien worden vluchtelingen zonder verblijfsstatus onder zeer zorgwekkende omstandigheden in detentiecentra en politiecellen opgesloten voordat zij worden uitgezet, stelt Amnesty.

Zo is er sprake van overvolle cellen, een gebrek aan privacy, slechte hygiëne en onvoldoende bedden. Amnesty zegt dat zowel Curaçao als het Koninkrijk der Nederlanden de verantwoordelijkheid heeft deze schendingen aan te pakken.

Curaçao, dat slechts 70 kilometer van Venezuela ligt, is net als andere landen in de regio een toevluchtsoord voor Venezolanen die de steeds heftigere crisis in hun land ontvluchten. Naar schatting verblijven tussen de vijfduizend en vijftienduizend Venezolanen zonder verblijfsstatus op het eiland.

'Venezolanen worden opgesloten onder vreselijke omstandigheden'

Hoewel de regering in Curaçao stelt een asielprocedure te hebben, blijkt het volgens Amnesty in de praktijk zo goed als onmogelijk om asiel aan te vragen. Dat is in strijd met het internationale recht op bescherming. Venezolanen hebben volgens Amnesty geen andere keuze dan in illegaliteit op het eiland verblijven.

"Wij maken ons ernstige zorgen over het gebrek aan bescherming van Venezolaanse asielzoekers en vluchtelingen op Curaçao. Ook het feit dat zij standaard worden opgesloten onder verschrikkelijke omstandigheden is zeer zorgwekkend", aldus Erika Guevara-Rosas, directeur van Amnesty International.

GroenLinks wil opheldering van staatssecretaris Halbers

GroenLinks-parlementariër Bram van Ojik noemt het "onluisterend" hoe er op Curaçao wordt omgegaan met vluchtelingen. "Geen mens zou in ons Koninkrijk moeten vrezen voor de mensonterende behandelingen die in het rapport van Amnesty worden beschreven, zoals seksuele mishandeling en het scheiden van ouders en kinderen."

De partij vindt dat de Nederlandse regering "te lang nalatig is geweest" in het toezicht op het tot stand komen van eerlijke en rechtvaardige asielprocedures op het Caribische deel van het Koninkrijk. "We kunnen onze ogen niet sluiten voor het leed en het geweld dat plaatsvindt in Venezuela." Van Ojik gaat staatssecretaris Harbers woensdag om opheldering vragen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!