De sociaaldemocratische partij van de Zweedse premier Stefan Löfven gaat aan kop in de Zweedse verkiezingen, zo blijkt na het tellen van de eerste stemmen. De rechtse partij Zweden Democraten (SD) lijkt derde te worden.

Dat blijkt nadat de stemmen uit 4.800 van de 6.004 districten zijn geteld.

Uit de eerste stemmen leek het centrumrechtse blok nipt te gaan winnen, maar nu staat het linkse blok onder leiding van de sociaaldemocratische partij nipt voor met 40,6 procent van de stemmen. Het centrumrechtse blok heeft 40,1 procent van de stemmen.

Een meerderheid vormen gaat voor beide blokken erg lastig worden.

De sociaaldemocraten leiden een historisch groot verlies, hoewel de partij de grootste blijft. De Zweedse bevolking lijkt het niet eens te zijn met het linkse beleid van de huidige regering.

SD rekent op invloed bij coalitievorming

Zweden Democraten stevent af op 17,8 procent van de stemmen, blijkt uit de eerste resultaten. Dat is een grote zege, al had de partij op meer stemmen gehoopt.

Leider Jimmie Akesson van de anti-immigratiepartij Zweden Democraten zei in een toespraak na de verkiezingen dat zijn partij verwacht invloed te krijgen in het vormen van een coalitie. "Wij willen met alle partijen praten over een mogelijke coalitie, maar vooral met de centrumrechtse partijen."

Bijna alle andere partijen hebben van tevoren laten weten niet te willen regeren met de rechtse SD.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!