De Tsjechische premier Andrej Babis noemt alle bootvluchtelingen economische vluchtelingen en vindt dat ze allemaal illegaal zijn.

"Zij hebben geen aanspraak op asiel en bescherming in de Europese Unie", aldus Babis in een interview met de Duitse krant Bild. "Het zijn allemaal jonge mannen die niet voor oorlog op de vlucht zijn gegaan."

Op de tegenwerping dat er in Afrika tal van gewelddadige conflicten spelen, zoals in Somalië en Eritrea, reageerde Babis dat hij het gebied heeft bezocht om onderzoek te doen. "Ze betalen 2.000 tot 5.000 euro voor de reis hierheen."

Babis stelt dat hij en de Duitse bondskanselier Angela Merkel categorisch van mening verschillen over de verdeling van de migranten die vanuit Noord-Afrika de oversteek naar Europa maken. "Ik wijs dat af".

Hij ziet meer heil in "mensen helpen waar ze geboren zijn". "Europa kan in deze kwestie niet anders handelen dan de Verenigde Staten, Canada en Australië. We moeten onze beschaving, onze cultuur verdedigen", aldus Babis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!