Met een grote militaire parade heeft Noord-Korea zondag gevierd dat de Democratische Volksrepubliek Korea, zoals het land officieel heet, zeventig jaar bestaat.

De parade werd gadegeslagen door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Volgens buitenlandse media zijn tijdens de optocht geen langeafstandsraketten getoond. Tests met deze intercontinentale raketten, die mogelijk het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken, waren een van de redenen dat de gespannen relatie tussen de VS en Noord-Korea vorig jaar verder verslechterde.

Beide landen hebben wel weer toenadering gezocht en in juni ontmoette de Kim Jong-un de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een top in Singapore. Daar kwamen de twee leiders overeen dat Noord-Korea zijn nucleaire arsenaal zou afbouwen.

Sindsdien lijken de gesprekken over denuclearisatie muurvast te zitten. Eerder zei Noord-Korea juist toenadering tot de Verenigde Staten en Zuid-Korea te willen zoeken over een mogelijk kernwapenvrij Korea.

Opvallendste beelden militaire parade Noord-Korea

Korea's sinds 1945 opgesplitst

Noord-Korea ontstond op 9 september 1948. Op dat moment was Korea al drie jaar in een zuidelijke en noordelijke helft opgesplitst nadat de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog beëindigd was.

Kim Il-sung werd de eerste premier van Noord-Korea en werd na zijn dood in 1994 uitgeroepen tot 'Eeuwige President'. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Kim Jong-il, die in 2011 weer werd opgevolgd door zijn zoon en de huidige leider Kim Jong-un.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!