De vredesonderhandelingen over de burgeroorlog in Jemen zijn zaterdag spaak gelopen. VN-bemiddelaar Martin Griffith zegt dat het niet was gelukt om Houthi-opstandelingen aan tafel te krijgen in het Zwitserse Genève.

De Houthi-delegatie zou in Zwitserland gaan praten met de coalitie die onder leiding staat van Saudi-Arabië. Ze zag daar volgens Masirah TV, de zender van de Houthi's, vanaf omdat de gesprekspartner het overleg zelf in de weg stond door een transport van gewonden naar Oman en Europa tegen te houden.

De Saudische coalitie steunt de internationaal erkende regering van Jemen en voert al jaren aanvallen uit op de Houthi-rebellen.

Griffiths verklaarde eerder nog dat de Houthi-leiding wel naar Genève had willen afreizen. Vrijdag had ze nog de garantie gevraagd dat de afvaardiging op weg naar Zwitserland niet zou worden gecontroleerd door de coalitie en veilig zou kunnen aankomen.

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken Khaled al-Yamani beschuldigde de Houthi's van ''onverantwoordelijk gedrag''. Hij zei dat de opstandelingen de vredesbesprekingen proberen te saboteren.

Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bombardeert met grote regelmaat plaatsen waar Houthi-rebellen, die in oorlog zijn met de regering van het land, de dienst uitmaken. Door de luchtaanvallen komen geregeld burgers om het leven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!