George Papadopolous, voormalig buitenlandadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van veertien dagen wegens het afleggen van een valse verklaring in het zogeheten Ruslandonderzoek. 

Ook staat hij een jaar onder toezicht en moet hij een werkstraf uitvoeren. Daarnaast moet hij een boete van 9.500 dollar (8.200 euro) betalen. ''Ik heb een vreselijke fout gemaakt, maar ik ben een goed mens'', zei Papadopoulus vrijdag.

De voormalige adviseur wist dat Rusland duizenden mails van Hillary Clinton in handen had, maar loog tegen de FBI over het moment dat hij hiervan op de hoogte werd gebracht en over de afkomst van deze informatie.

Papadopolous zei dat hij deze informatie in handen kreeg voordat hij bij het campagneteam van Trump betrokken raakte. Papadopolous kreeg dit echter te horen toen hij al een maand als buitenlandadviseur voor de toenmalige presidentskandidaat werkte.

De voormalige adviseur pleitte vorig jaar al schuldig. De speciale aanklager Robert Mueller leidt het zogeheten Ruslandonderzoek. 

Papadopoulos is de tweede persoon uit de entourage van Trump die wordt veroordeeld. Eerder kreeg de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan dertig dagen celstraf. Campagneleider Paul Manafort werd schuldig bevonden aan bankfraude, maar moet zijn straf nog horen. Nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn en lobbyist Sam Patten hebben ook bekentenissen afgelegd.

Vijf belangrijke namen in het Amerikaanse Ruslandonderzoek
219
Vijf belangrijke namen in het Amerikaanse Ruslandonderzoek