De man die donderdag de Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro neerstak, zegt dat hij dat heeft gedaan in opdracht van God. Volgens zijn advocaat heeft hij toegegeven wat hij heeft gedaan en handelde hij alleen.

De aanvaller is een veertigjarige man. Volgens een familielid praatte hij de laatste tijd veel in zichzelf, deelde hij verontrustende ideeën met zijn familie en riep hij naar de televisie.

Bolsonaro werd neergestoken tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Minas Gerais. Op televisiebeelden was te zien dat hij op de schouders van aanhangers zat en ineens naar zijn buik greep met een van pijn vertrokken gezicht. Hij raakte zwaargewond en verloor veel bloed.

Het gaat inmiddels iets beter met hem en zijn toestand is stabiel, maar volgens zijn zoon heeft hij nog moeite met praten. "Hij herstelt en kan waarschijnlijk niet meer de straat op tijdens de campagne. Maar wij kunnen dat wel", liet de zoon weten.

Bolsonaro geldt als een omstreden politicus die provocerende uitspraken niet schuwt. Zo prees hij eerder de voormalige militaire dictatuur. Ook wil hij dat de politie meer criminelen doodschiet. In de peilingen gaat Bolsonaro aan de leiding.